Jaarfeesten = leven met seizoenen

De peuterklassen leven intensief met de seizoenen. Het beleven van de seizoenen in hun ritmische afwisseling heeft op uw kind een structurerende werking. Zorgvuldig gekozen versjes, handspelletjes en verhalen brengen de jaargetijden tot leven en elk jaargetijde heeft zo zijn eigen feesten met seizoentafels.

Herfstfeesten

De jaarfeesten in de herfst beginnen met het Michaelsfeest, het oogstfeest.
Met Sint Maarten gedenken we de soldaat Martinus die in de kou bij de stadspoort de helft van zijn mantel aan een zwerver schenkt. De Advent is de verstilde periode waarin we wachten op de komst van het kerstkind, de tijd van verwachting.

Michael

Het Michaelsfeest, al van oudsher een oogstfeest, is de feestdag van Michael, de aartsengel die de draak versloeg en zo het kwaad bevocht, en feest van wilskracht en moed.
Veel herfst’oogst’ wordt verzameld waar we de klas mee versieren. (kastanjes, blaadjes, bessen, noten). We proeven allerlei fruit, en maken appelmoes. We maken kleine knutsels zoals een zwierezwaaier en ontdekken in de tuin dat de blaadjes kleuren en stoppen samen bollen in de grond.

Sint Maarten

Het feest waarmee we de soldaat Martinus gedenken die in de kou bij de stadspoort de helft van zijn mantel aan een zwerver schenkt.
Die daad en het lichtje in de knol symboliseren het innerlijk licht dat ieder in zich draagt. Het licht trekt naar binnen, buiten wordt het koud en donker. Hieraan gekoppeld maken we lantaarns en gebruiken uitgeholde rapen en knollen met een lichtje erin (als beeld voor het licht in de duisternis). In optocht gaan we rond het klasje.

Winterfeesten

De jaarfeesten in de winter geven veel plezier. Vooral in deze periode is de seizoentafel een belangrijk deel van het klasje. Een seizoentafel is een plek in de klas waar de kringloop van het jaar gevolgd kan worden. Wat buiten gebeurt, wordt binnen tot uitdrukking gebracht door onder andere kleuren, figuren, poppetjes, planten, natuurvondsten etc… Zo kan uw kind in het klein meebeleven wat zich buiten in de natuur afspeelt.

Sint Nicolaas

Het Sint Nicolaasfeest heeft de sfeer van de barmhartige, die onze goede daden van het afgelopen jaar beloont met cadeautjes en snoepjes. De kinderen verkleden zich in de dagen voor Sinterklaas dagelijks als Pietjes en Sinterklaasjes. Er worden liedjes gezongen en Sinterklaasverhalen verteld. Ook gebeuren er in die dagen soms grappige en geheimzinnige dingen. Op 5 december kloppen de Pieten aan en krijgen de kinderen allemaal eenzelfde, handgemaakt cadeautje.

Advent

De verstilde periode waarin we wachten op de komst van het kerstkind; de tijd van verwachting. Er wordt veel aandacht besteed aan een adventstuin of adventsspel. Dit geeft rust en leidt af van het materiele wat zo’n grote plaats inneemt rond het Sint Nicolaasfeest.
Op de eerste adventsmaandag lopen de peuters in een spiraal door een steentjespad en ontsteken een kaars. Op de tweede adventsmaandag lopen de peuters een spiraal van dennegroen en verschijnt kerstgroen met stro bij het stalletje. Op de derde adventsdag gaan eigen gemaakte warme wollen schaapjes naar het stalletje. Kaarsentrekken, stalletjes maken, kleurige tekeningen en liedjes krijgen extra aandacht.

Kerstmis

Het kerstfeest is het hoogtepunt van het jaar. Het is het feest van de liefde uit jezelf. De klasjes zijn warm, gezellig vol met lichtjes en de dennengeur. Er klinken liedjes over de winter en over het kerstfeest.De kinderen oefenen in de dagen voor kerst elke dag het kerstspel in prachtige kostuums, waarbij ze wisselen van rollen. Op het kerstfeest komen de ouders kijken en de kinderen spelen hun spel met veel plezier.

Driekoningen

Ook het feest van driekoningen is spannend, graag verkleden de peuters zich nog als de rode, blauwe of groene koningen uit het kerstverhaal. En dan het eten van het driekoningenbrood (wie de boon heeft is die dag koning) met de driekoningenliedjes.

Maria Lichtmis

Carnaval

Langgeleden trokken we (7 weken voor pasen) met carnaval afschrikwekkende kleren aan om onze boze geesten te verdrijven, als die weg waren kon de natuur gerust ontwaken. Een nieuwe periode met toeters, knutselen en confetti maken, speciale liedjes en op de dag zelf komt iedereen verkleed in het klasje.

Lentefeesten

De jaarfeesten in de lente beginnen met palmpasen en pasen, het zaaifeest. Met palmpasen en pasen vieren we het feest van vruchtbaarheid en nieuw leven. Pinksteren is het feest van vrijheid, licht, lucht en kleur.

Palmpasen

Het feest van vruchtbaarheid en nieuw leven. Een groot lentefeest.
We knutselen een palmpasen stok als teken van de naderende lente. Bakken broodhaantjes en zetten die bovenop de stok als symbool van het nieuwe begin. Maken een slinger van rozijnen en gedroogd fruit en hangen die aan de stok welke zo de zon symboliseren.
Granen en tuinkers worden gezaaid in zelf gemaakte bakjes, we versieren eieren en maken een mooie Paaseettafel.

Pinksteren

Pinksteren is het bloemenfeest, het feest van vrijheid, licht, lucht en kleur. We knutselen kleren van kleurig crepepapier en maken papieren bloemen voor een bloemenkrans. Zo zijn wij de bloemenkinderen.

Zomerfeesten

In de zomer is het jaarfeest in de buitenlucht met een echte bloemenkrans op, spelletjes doen, een picknick en kersen eten.

Sint Jansfeest

Het Sint Jansfeest is een feest van uitbundigheid, gezelligheid en sfeer.
Volgens de Kelten kwamen er in die nacht van 24 juni magische krachten los in de natuur. Al heel lang wordt er in onze streken op die dag het midzomer feest gevierd: op deze dag brandt het Sint Jansvuur dat ons reinigt en verlost van boze geesten als wij eroverheen springen.